Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Moeten varkens ook een elektronisch oormerk?

Ingediend door jinke op 17 oktober 2016 - 12:56

In de varkenssector gaan steeds meer stemmen op voor de invoering van een elektronische identificatie en registratie. Groot pleitbezorger is voormalig staatssecretaris van landbouw Henk Bleker. Varkensboeren stribbelen nog tegen vanwege de kosten.

Elektronische I&R zou betekenen dat varkens een elektronisch oormerk in moeten en dat elk afzonderlijk dier wordt geregistreerd in een databank. Nu moeten varkens een gewoon oormerk in en zijn varkenshouders verplicht melding te maken van de aan- en afvoer van varkens.Daarvoor zijn twee databanken actief: die van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV.nl) en van Varkenslpost.nl.

Bleker, tegenwoordig voorzitter van de organisatie Vee en Logistiek, koppelt de noodzaak van individuele dierregistratie aan de toekomst van de varkenshouderij in Nederland. ''De varkenssector moet razendsnel naar elektronische I&R van elk individueel varken. De consumenten en supermarkten willen steeds meer weten, 'alle varkens zijn gelijk, maar...'. Het is een niet te stuiten ontwikkeling. En daarom moet de varkenssector ook razendsnel naar elektronische I&R van elk individueel biggetje en varken.”

Volgens Bleker is elektronische I&R goed voor de consument . Die leeft met vragen als: waar komt het varken vandaan? Waar is het geboren en waar opgegroeid? In een 'comfort-stal'? Antibioticavrij? Krulstaart ja of nee? In 'groene' stal die aan allerlei bovenwettelijke milieu- en humane gezondheidseisen voldoet? Hoogwaardig met 'airco' getransporteerd? 

Wanneer de varkenssector overgaat op elektronische I&R, dan gaan de nieuwe registratieregels ook gelden voor hobbyvarkens. Tenzij er vanuit deze groep een uitzondering kan worden gemaakt. Daarover valt op dit moment nog niets te zeggen.

Redactie Levende Have

Comments

Ingediend door vaneldijk op 17 oktober 2016 - 20:40

Hobbyhouders laten hun varkens meestal al elektronisch identificeren met chip en bijbehorend paspoort.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier