Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Minder bijenvolken dood afgelopen winter

Ingediend door jinke op 14 april 2014 - 16:40

De afgelopen winter zijn minder bijenvolken dood gegaan dan in de jaren hiervoor. Het landelijk sterftepercentage is vastgesteld op 9,2%. Dat is de uitkomst van een telefonische enquête onder imkers die op dinsdag 8 april is uitgevoerd door de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV) en Wageningen University & Research centre (UR).

Het lage sterftecijfer van dit jaar wil niet zeggen dat het eind van de problemen bij bijen in zicht is. De laatste jaren was er veel aandacht voor bijensterfte. De imkers hebben zelf een belangrijk aandeel  in een goede voorbereiding van bijenvolken op de winter. ''Mogelijk werpt dit nu zijn vruchten af. Gunstige omgevingsfactoren zijn echter net zo van belang voor een gezonde bijenpopulatie'', aldus de WUR en de Nederlandse Bijen Vereniging.

De sterfte van bijenvolken in de winter was jarenlang alarmerend hoog. De enquête na de winter van 2012-2013 wees uit dat het sterftepercentage naar ongeveer 13% was gedaald. “Deze uitslagen zijn bemoedigend, maar het is te vroeg om te spreken van een trend”, aldus Bram Cornelissen van Wageningen UR.

De enquête is gehouden onder leden van de NBV, met ruim 6000 leden, de grootste bijenhouders-organisatie in Nederland. Ook leden van de Algemene Nederlandse Imkervereniging (ANI) waren betrokken bij dit onderzoek. Gezamenlijk vertegenwoordigen de twee verenigingen ongeveer 90% van de imkers.

Het is op dit moment nog niet bekend waardoor de wintersterfte in de afgelopen 2 jaar lager was dan de jaren ervoor.  Hoewel de zachte winter gesuggereerd wordt als mogelijke verklaring, is dit niet logisch aangezien de winter van 2012- 2013 juist streng was met ook een relatief laag sterftecijfer.

Redactie Levende Have/Bron: WUR

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier