Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Kleinere geiten door klimaatverandering

Ingediend door jinke op 28 oktober 2014 - 10:44
Alpine geiten worden kleiner ten gevolge van klimaatverandering. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Durham.
 
Wetenschappers volgden deze berggeit gedurende de afgelopen dertig jaar. Lammeren die nu worden geboren wegen een kwart minder dan lammeren uit de jaren tachtig. Al eerder is uit onderzoek naar voren gekomen dat diverse soorten kleiner worden en daarbij is veelvuldig een verband gelegd met klimaatverandering. De onderzoekers van de Alpine geit vinden de snelheid en de mate waarin deze dieren kleiner worden opvallend. De afname van het gewicht kan een bedreiging vormen voor hun voortbestaan, aldus onderzoeker dr. Tom Mason. Door hun lage gewicht is het voor lammeren moeiljk strenge winters te overleven.
 
De onderzoekers leggen een duidelijke link met de opwarming van de aarde, die in de Italiaanse Alpen gedurende de onderzoeksperiode drie tot vier graden bedroeg. Ten gevolge van de opwarming zou het voedselaanbod en de voedingswaarde van het beschikbare voedsel afnemen, maar daar hebben de onderzoekers geen aanwijzingen voor gevonden. Wel zien ze dat de Alpine geiten zich anders gaan gedragen. Vooral als het warm is. Dan gaan de geiten meer rusten en eten ze minder. Dat komt de groei niet ten goede. 
 
Redactie Levende Have/ Bron: Frontiers in Zoology/ Foto: Tom Mason
Dossier

Comments

Ingediend door vaneldijk op 01 november 2014 - 13:20

Het is mogelijk dat dit bericht slaat op de wilde geit die in het alpen gebied van Italië en Frankrijk leeft. Maar dat dier wordt niet aangeduid als "alpine geit" zoals in bovenstaand bericht maar als "Alpen steenbok".

Ingediend door Henk Peter op 13 november 2014 - 15:56

De dieren op het bijgaand plaatje zijn geen Steenbokken maar Gemzen. In het artikel wordt gesproken over Alpine Chamois (Rupicapra rupicapra), in gewoon Nederlands is dat dus een Gems.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier