Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Kans op eikelvergiftiging bij weidedieren

Ingediend door jinke op 06 november 2013 - 20:32

Er zijn deze herfst veel eikels, beukennootjes en kastanjes. Een echt 'mastjaar'. Vandaar dat de Gezondheidsdienst voor Dieren een waarschuwing laat uitgaan: wanneer eikels overvloedig aanwezig zijn en het grasaanbod is beperkt, dan bestaat het risico op een eikelvergiftiging, zeker als er verder niet wordt bijgevoerd.

Eikels (vooral de groene) en jonge eikenbladeren bevatten tannine. Deze chemische verbinding wordt in het lichaam in giftige stoffen omgezet die schade veroorzaken aan de binnenkant van bloedvaten. Ook veroorzaakt tannine schade aan darmen en nieren. De eerste verschijnselen kunnen bestaan uit traagheid, de dieren zonderen zich af en nemen onvoldoende voer op. Dit kan gevolgd worden door ondertemperatuur, een versnelde ademhaling, bloederige neusuitvloeiing, buikpijn, bloederige diarree en sterfte.

Wanneer u een eikelvergiftiging vermoedt, neem dan contact op met uw dierenarts, aldus de GD. De diagnose kan door middel van klinisch-chemisch bloedonderzoek bevestigd worden (sterk verhoogde gehalten van ureum en creatinine). Een effectieve therapie is er niet. Het is zeer belangrijk dat dieren niet langer in contact komen met eikels. Dan bestaat er een kans op herstel.

Reedactie Levende Have/Bron: GD

Comments

Ingediend door G. Ypma op 07 november 2013 - 15:00

Tannine zit ook in vooral jonge rode wijn door de druif zelf en door de opslag in eikenhouten vaten. Mensen sterven daar niet door en van een ernstige vergiftiging door die tannine is ook geen sprake. Ik vraag me dus af of dit bericht niet een broodje aap is. Het is wel bekend dat wilde varkens door te veel consumptie van o.a. eikels kunnen sterven omdat de dieren dan veel te vet worden en de bevalling daardoor fatale gevolgen kan hebben.

Ingediend door Martin op 07 november 2013 - 22:17

Dit zal met name gebeuren bij het consumeren van grote hoeveelheden. Als men bij weidedieren op een afgesloten terrein veel eikels over het hek gooit zal het zeker gevolgen hebben. Dat gaat trouwens ook op voor andere voedermiddelen zoals bijv. grote hoeveelheden brood. Dieren op een afgesloten terrein (bijv. een hertenkamp) zijn veel minder selectief dan dieren die in het wild leven. Die eten overal een beetje van en zullen dus weinig tot geen schade ondervinden.

Ik heb altijd begrepen dat het dan alleen om groene eikels gaat. Als ze eenmaal bruin zijn is het gevaar een stuk minder groot. Klopt dit?

Ingediend door G. Ypma op 10 november 2013 - 16:03

Geen idee, maar het is wel zo dat de groene eikels nog aan de boom hangen tot ze rijp zijn. Dan vallen ze op de grond en worden ze gegeten. Dus het gaat zeker ook om bruine eikels. Maar of die zo'n gevaar vormen zoals boven beschreven vraag ik met toch wel af.

Ingediend door pietersmit op 11 november 2013 - 12:58

Zolang de grootste eikels in Den Haag blijven zal het wel meevallen!

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier