Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Kans op besmetting met leverbot

Ingediend door jinke op 24 november 2015 - 16:54

Door de hoge temperaturen in november kunnen besmettelijke cysten van de leverbotslak tot laat in het jaar op het gras zijn afgezet. Rundveehouders en schapenhouders moeten rekening houden met een late maar matige leverbotbesmetting.

Dit maakt de werkgroep leverbotprognose bekend. Op percelen met verhoogde waterstand en waar tijdens droge perioden water is ingelaten, is een ernstige leverbotbesmetting mogelijk, aldus de werkgroep. Schapenhouders die vorig jaar te maken hadden met een leverbotbesmetting, wordt geadviseerd hun dieren te controleren. Dit is mogelijk door middel van bloedonderzoek van minimaal vijf lammeren ouder dan 5 maanden en na begin januari ook via mestonderzoek. Het an noodzakelijk zijn schapen op percelen met verhoogde waterstand en waterinlaat te behandelen. 

De werkgroep adviseert om rundvee alleen te behandelen als een diagnose is gesteld. Om een leverbotbesmetting te voorkomen is het verstandig om schapen en runderen in de winter te weiden op hooggelegen en goed ontwaterde percelen.
Om resistentie van de leverbot voor triclabendazol te voorkomen is het bij het behandelen van zowel schapen als rundvee van grootbelang om het juiste gewicht van het dier te schatten of te meten, zodat de juiste dosis van het geneesmiddel wordt toegediend. Controle op leverbotresistentie is mogelijk door vanaf begin januari minimaal drie weken na behandelen mestonderzoek te doen.
 
In geval van triclabendazol-resistentie is behandeling met andere leverbotmiddelen nodig. 
 
Redactie Levende Have/Bron: CVI
 
 
Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier