Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

IVF toegepast bij zeldzame Canadese bosbizon

Ingediend door jinke op 20 oktober 2016 - 11:45
Canadese Bosbizon

Wetenschappers van de Universiteit van Saskatchewan in het Canadese Saskatoon zijn erin geslaagd via IVF gezonde kalveren te verwekken bij een bizon. Het is voor het eerst dat deze techniek met succes is toegepast bij dit oerrund.

De kalveren zijn verwekt in het laboratorium en vervolgens als embryo bij een draagmoeder ingebracht. Al jaren wordt er onderzoek gedaan naar de voortplanting van de Canadese bosbizons. De populatie wordt bedreigd door verlies van territorium en ziekten. Tussen de 5.000 en 7.000 bosbizons leven nog in het wild, minder dan 5% van het oorpronkelijke aantal. 

De wetenschappers hopen dat hun IVF-doorbraak de bosbizon weer nieuwe kansen geeft. De bosbizons worden geplaagd door brucellose en tuberculose, ziekten die meer dan tachtig jaar geleden zijn overgedragen vanuit de veehouderij. Deze ziekten hebben tot dusver een fokprogramma belemmerd. Maar door IVF en andere moderne voortplantingstechnieken kan voorkomen worden dat de ziekten worden overgedragen van de bizon op het kalf.

Om het IVF project bij de bosbizon tot een goed einde te brengen is uitgebreid studie gemaakt van de cyclus en het normale voortplantingsgedrag van deze soort.

Redactie Levende Have/Bron: Science Daily/Foto: Caitlin Taylor

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier