Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Inlogmethode I&R stuit op bezwaren schapenhouders

Ingediend door jinke op 08 augustus 2014 - 14:46

Commerciele schapen- en geitenhouders hebben grote problemen met de invoering van de zogeheten e-herkenning bij het inloggen voor de I&R-database. Het ministerie van Economische Zaken heeft aangegeven dat het nog tot het einde van dit jaar op de oude manier mag met een inlogcode en een wachtwoord.

Particulieren zullen minder last ondervinden: zij mogen inloggen met DigiD. Gebruik van DigiD is kostenloos, terwijl voor e-herkenning betaald moet worden. De commerciele schapen- en geitenhouders vinden dat onrechtvaardig omdat ze al royaal hebben bijgedragen aan het I&R-systeem.

Handelaren voorzien problemen omdat ze nu nog door houders van schapen en geiten gemachtigd kunnen worden om mutaties in het systeem in te voeren. Dat wordt onmogelijk als er voor particulieren ingelogd moet worden met een DigiD, tenzij de eigenaar van schapen of geiten z'n gegevens aan de handelaar verstrekt. Het is niet aannemelijk dat particulieren die gegevens prijsgeven aangezien ze DigiD ook gebruiken voor andere overheidsdiensten.

Het sectoroverleg schapen en geiten, waarbij zowel de commerciele houders als de kleinschalige houders zijn aangesloten, heeft bij het ministerie van Economische Zaken gewezen op de nadelige consequenties. Vertegenwoordogers van organisaties dringen aan op overleg.

Redactie Levende Have 

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier