Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Identificatie van koeien door scan van de neus

Ingediend door jinke op 24 juli 2015 - 14:04

Geen oormerken meer, geen tatoeages, geen bolussen, maar gewoon een scan van de neus. Deze manier van identificeren is ontwikkeld door Egyptische wetenschappers. Ze berichten erover in het International Journal of Image Mining.

Op de snuit van een koe bevindt zich tussen de twee neusgaten een unieke ''code'', vergelijkbaar met het lijnenpatroon op de vingers van de mens. De code van de koe leent zich goed voor biometrische identificatie. De techniek die de Egyptenaren Hamdi A. Mahmoud en Hagar Mohamed Reda El Hadad gebruiken is dezelfde als die wordt ingezet voor gezichtsherkenning.

Diverse bedrijven hebben er al belangstelling voor getoond. Ze zijn geinteresseerd in de verdere ontwikkeling van de Egyptische methode voor identificatie van runderen. Die bestaat uit het maken van een foto waarvan de beeldelementen worden opgeslagen in een database. Op deze manier kunnen koeien op een zeer betrouwbare en diervriendelijke manier worden geidentificeerd. Het systeem is voor 94% nauwkeurig en kan goed worden ingezet bij de tracering van koeien in geval van een uitbraak van een dierziekte en bij het tegengaan van fraude.

Redactie Levende Have

Comments

Ingediend door rein65 op 27 juli 2015 - 13:06

Ik hoop dat wanneer deze methode is aangetoond, nu heel snel dit ook wordt ingevoerd voor de schapen, geiten en varkens. Dan zijn we eindelijk van die oormerken af. Overigens snap ik niet, waarom bij honden en katten wel chips kunnen worden ingebracht en bij de andere dieren niet, want dan waren we er toch ook. Ik hoop dat de Staatssecretaris hier hoge prioriteit aan gaat geven.

Ingediend door vaneldijk op 10 augustus 2015 - 14:13

Ben ik helemaal mee eens want zelfs als een oor helemaal uitgescheurt is dan nog moet je een oormerk indoen waar maakt de gezondheidsdienst voor dieren niet uit als het maar in het oor is.
Ik vind dit zelf een vorm van dierenmishandeling want dat beest houd geen oor meer over maar doe je dit niet dan kun je een boete krijgen van 1500,-euro heb ik begrepen.
Ze moeten inderdaad maar is iets uitvinden waar de dieren geen last van hebben en anders gewoon 1 oormerk en de andere bewaren voor het geval dat de andere er uit is.

Ingediend door vaneldijk op 11 augustus 2015 - 09:26

Chippen bij honden en katten wordt anders toegepast dan bij paarden. Bij honden en katten gaat het in het nekvel, bij paarden in de halsspier. Vandaar dat dit veel complicaties oplevert.
Scannen bestaat trouwens al: Irisscan. Meest betrouwbare en goed doorgeteste manier van ID. Wordt al op veel vlieghavens toegepast.
Dus inderdaad, waarom men in Den Haag maar blijft vasthouden aan oormerken en chippen is een raadsel. Zal vooral wel weer met specieke belangen te maken hebben. In elk geval weinig met gezond verstand

Op dit moment loopt er wel een proces tussen Sjaak Hoedjes [weigeraar] en ministerie. proces voor meervoudige kamer over 5 weken. Hopelijk wint hij, want dan is de staatssecretaris gedwongen om alternatieven weer toe te staan, wat door Verburg [cda] van tafel was geveegd
zie ook : https://diervriendelijkeidentificatie.wordpress.com/

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier