Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Hobbykip in Duitse Anklam besmet met H5N8 vogelgriep

Ingediend door jinke op 21 januari 2015 - 13:52
Een dode kip van een houder van hobbypluimvee in het Duitse Anklam (Mecklenburg-Vorpommern) bleek besmet met het hoogpathogene vogelgriep virus H5N8. Het is het vierde geval in het noordoosten van Duitsland sinds november, waaronder een geval in de dierentuin van Rostock.
 
Behalve de vier kippen van de hobbypluimveehouder zijn ook vijftig eenden, kippen en ganzen van het Anklamer stadspark gedood. Onderzocht wordt nog of deze dieren het virus ook bij zich droegen. Rond de uitbraak is een beschermingsgebied van drie kilometer ingesteld. In dat gebied vindt nader onderzoek plaats. Volgens de Duitse autoriteiten wordt het virus bij steeds meer wilde vogels aangetroffen. 
 
In Nederland loopt nog steeds een onderzoek naar de aanwezigheid van het virus onder wilde vogels, nadat zich hier eind 2014 vier uitbraken van H5N8 voordeden bij commerciele bedrijven. Tot dusver zijn 6000 wilde vogels onderzocht. Eerder is bij twee smienten het virus aangetroffen. Daar zijn geen nieuwe gevallen bij gekomen. In Nederland geldt alleen nog een ophokplicht voor bedrijven, niet voor hobbypluimvee. 
 
Redactie Levende Have
Dossier

Comments

Ingediend door vaneldijk op 22 januari 2015 - 21:30

Die besmettingen in Duitsland zijn wel erg a-typisch. (of juist weer niet) In Nederland hebben we alleen met besmettingen in gesloten bedrijven te maken. (Dat natuurlijk ook tegen de verwachting in is.) De besmetting bij een Duitse hobbydierhouder is wel heel erg vreemd omdat hobbydieren doorgaans geïsoleerd worden gehouden. Is het voer van al die dieren al gecontroleerd? Wie heeft er belang bij om de boel zo te chaotiseren dat de oorzaak moeilijk te vinden is? Er deugt iets niet. Ook opvallend is dat in Nederland uitgerekend de gesloten bedrijven waar geen enkele besmetting is geconstateerd toch getroffen wordt door een voortgezette ophokplicht. Is dit de nieuwe concurrentiestrijd?

Ingediend door vaneldijk op 27 januari 2015 - 13:03

Ik bedoelde natuurlijk in mijn eerdere reactie niet de gesloten bedrijven waar juist besmettingen zijn geconstateerd maar de scharrelbedrijven met uitloop waar geen enkele besmetting is geconstateerd. Uitgerekend die bedrijven moeten blijven ophokken. het blijft een vreemde zaak.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier