Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Gilde steun in de rug voor traditionele schaapherders

Ingediend door jinke op 05 april 2015 - 11:39
Traditionele schaapherder met zeldzame rassen
Traditioneel werkende schaapherders met kuddes die zijn samengesteld ut zeldzame rassen, krijgen steun van een gilde dat zich inzet voor het behoud van levend erfgoed en agrobiodiversiteit.
 
Het onlangs opgerichte gilde bestaat uit een vereniging van schaapherders en een stichting die als collectieve en individuele belangenbehartiger van de herders kan optreden. Daarbij gaat het om kennisuitwisseling, transparante aanbestedingsprocedures, product- en dienstenontwikkeling, en het genereren van inkomsten. Het gilde zal zich inzetten voor vernieuwende en ondernemende vormen van zelfstandig herderschap.
 
Het gilde weet zich gesteund door de Tweede Kamer waar (op de VVD na) alle partijen op 30 oktober 2014 de motie van Lutz Jacobi (PvdA) hebben aangenomen. In deze motie wordt de regering verzocht het gilde van traditioneel werkende herders te steunen en middelen te zoeken voor een bijdrage in de kosten die deze traditionele herders maken om hun cultuurhistorische waarde in stand te houden in aanvulling op de bekostiging van het natuurbeheer.
 
Behalve het Ministerie van Economische Zaken hebben ook Natuurmonumenten en de Stichting Zeldzame Huisdieren financiële steun toegezegd bij de start van het gilde. De initiatiefgroep van het gilde bestaat uit Marcel van Silfhout, Huug Hagoort, Wilfried Buitink, Aafke Achterhof, Chris Grinwis, Loek Hilgers, Jan van Dorp, Geert Boink, Catrinus Homan, en Lammert Niesing, en Aart van den Brandhof..


Redactie Levende Have/Bron:Gilde traditionele schaapherders
 

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier