Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

GD slaat alarm over ernstige worminfecties

Ingediend door jinke op 18 juli 2016 - 09:34

De Gezondheidsdienst voor Dieren ziet de laatste tijd steeds meer lammeren met bloedarmoede ten gevolge van de rode lebmaagworm. Ook bij mestonderzoek blijkt dat schapen last hebben van ernstige worminfecties in maag en darmen. Er komen bovendien veel vragen binnen bij de GD over verschijnselen die duiden op een besmetting met wormen en in het bijzonder heamonchose.  

De toename in dit jaargetijde is vrij normaal, maar de omvang en de ernst van de verschijnselen zijn bijzonder. De GD schrijft dit toe aan de weersomstandigheden van de afgelopen weken, waardoor er veel drassige weilanden zijn ontstaan. De GD ziet bij de aangetaste dieren een tekort aan vitamine B12. Ernstige infecties aan maag en darmen kunnen de opname van vitamine B12 verstoren. Een tekort aan vitamine B12 bevordert ook weer het ontstaan van worminfecties aan maag en darmen. Zo onstaat er een vicieuze cirkel, waardoor de verschijnselen verergeren.

De GD adviseert bij twijfel mestonderzoek te laten uitvoeren en bij vijf lammeren (bij voorkeur de oudste uit de groep) het bloed te laten onderzoeken.
Haemonchose, of maagdarmwormziekte veroorzaakt door Haemonchus contortus, trad in het verleden vooral op in juli en augustus. Dit beeld lijkt echter te veranderen: haemonchose komt de laatste jaren vaker en op grote schaal voor. Bovendien is de periode van voorkomen veel langer: vanaf mei tot in oktober. De achtergrond van dit probleem zijn niet alleen veranderende klimaatomstandigheden, maar ook de toegenomen resistentie van deze parasiet voor de beschikbare wormmiddelen.

Redactie Levende Have/Bron: GD

Klik hier voor de wiki met meer informatie over heamonchose en andere maagdarmwormen

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier