Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Fokken van dieren met ernstige afwijkingen verboden

Ingediend door jinke op 15 oktober 2014 - 15:53
Volgens het nieuwe Besluit Houders van Dieren is het fokken van dieren met ernstige afwijkingen verboden. Dit verbod geldt voor zoogdieren (ook paarden, pony's en ezels), vogels, vissen, reptielen of amfibieën die voor de hobby of als gezelschap worden gehouden. 
 
Strikt genomen betekent dit dat dieren met een zogeheten lethaalfactor, die voorkomt bij verschillende konijnenrassen, moeten worden uitgesloten van fokkerij. Deze factor kan leiden tot niet levensvatbare jongen.
 
Bij het fokken met huisdieren is het belangrijk dat de manier waarop dit gebeurt niet schadelijk is voor het welzijn en de gezondheid van de ouderdieren en de jongen, stelt het Besluit Houders van Dieren. Volgens dit besluit moeten dierhouders er  zo veel mogelijk voor zorgen dat ernstige erfelijke afwijkingen, schadelijke kenmerken en ziekten niet worden doorgegeven. Dit houdt ook in dat het fokken van Friese paarden waarbij zowel merrie als hengst beschikken over het dwerggen niet langer is toegestaan. Immers, wie twee dragers met elkaar kruist, heeft 25% kans op een lijder, 50% kans op een drager krijgt, en 25% op een veulen dat vrij is van het dwerggen. 
 
Redactie Levende Have
Dossier

Comments

Ingediend door vaneldijk op 16 oktober 2014 - 13:29

Wat is een "ernstige afwijking"? Zijn daar normen voor ontwikkeld? Heel veel boerderijdieren met afwijkingen, vergeleken met de natuurlijke wildvorm van deze dieren, zijn doorgefokt om een commercieel succes na te streven. Hoe kan je deze regels implementeren? Gaan controleurs jaarlijks bij fokkers langs om op "ernstige afwijkingen" te controleren? Wil men het fokken van nieuwe modellen en kleuren verbieden omdat gaande dit fokproces ongewenste exemplaren niet uit te sluiten zijn? Is het niet eenvoudiger om deze exemplaren te doden i.p.v. een fok dictatuur van overheidswege in te stellen met regels die niet te controleren zijn?

Ingediend door vaneldijk op 17 oktober 2014 - 16:38

Wat zou het mooi zijn als dit ook wordt opgenomen in de welzijnswet voor dieren ten behoeve van het fokken van honden en katten, goede zaak!!

Ingediend door vaneldijk op 18 oktober 2014 - 15:45

Het nieuwe besluit geldt natuurlijk ook voor honden en katten. Dit nieuwe besluit is weer typisch een voorbeeld van dat je niet alles wat vies en voos is per regelgeving kan bestrijden.
De praktijk blijkt n.l. veel harder te zijn. De verloren strijd tegen de pitbulhonden is daar een goed voorbeeld van. Verder moet er eerst aangetoond worden dat er een ernstige afwijking genetisch in het dier of in het ras zit dat heel dominant aanwezig is. Verder moet er een normatief kader worden ontwikkeld wat een ernstige afwijking is. Voor productiedieren zijn die normen al aardig opgerekt, denk aan dikbillen en plofkippen en leghybriden. Dacht de staatssecretaris werkelijk dat ze de ontwikkeling hiervan zonder ernstige economische schade kan terugdraaien? Merkwaardig genoeg heeft men wel ingegrepen voor de nabije toekomst in het fokken van pelsdieren waarbij van mishandeling of ernstige afwijking sprake is in Nederland. Waarmee de import van pelsen en kledingstukken van dieren die onder veel slechtere omstandigheden gehouden worden, bevorderd wordt. Zo zie je waar emotie het gezonde verstand in de weg staat. Natuurlijk wil niemand het bestaan van chronisch zieke of invalide dieren bevorderen zeker niet als dat door de fok structureel blijkt te zijn. Betere oplossingen hiervoor zijn het makkelijker maken om deze dieren uit hun leiden te verlossen en malafide fokkers aan te pakken. Maar een fokverbod instellen voor sommige soorten dieren als daar alleen soms afwijkende of ongelukkige exemplaren in voorkomen bij de fok is een veel te draconische ingreep wat ook juridisch niet haalbaar zal blijken te zijn.

Ingediend door vaneldijk op 18 oktober 2014 - 15:54

De typefoutduivel zit me in mijn bovenstaande betoog dwars. De betreffende zin over het fokken van pelsdieren moet als volgt luiden: Merkwaardig genoeg heeft men wel ingegrepen voor de nabije toekomst in het fokken van pelsdieren waarbij van mishandeling of ernstige afwijking GEEN sprake is in Nederland.

Ingediend door Birgit op 20 oktober 2014 - 09:13

Dit besluit richt zich op alle gezelschapsdieren, dus niet op landbouwhuisdieren. De nerts, kip en koe zijn landbouwhuisdieren en vallen niet onder de werking van dit besluit. Het is met name gericht op honden en katten. De overheid voert momenteel ook een aantal wetenschappelijke onderzoeken uit bij erfelijke aandoeningen bij hond en kat. Daarnaast is het besluit breder dan alleen het verbieden van fokken van dieren met erfelijke aandoeningen. Het richt zich op alle instanties en particulieren die 'bedrijfsmatig' met gezelschapsdieren bezig zijn. Denk aan hondenasielen, konijnenopvangen (ook particulier), dierenhandelaren, caviafokkers, dierenwinkels etc. Er zijn regels opgesteld over huisvesting, verzorging en vakbekwaamheid. Ook moeten zij zich registreren, waardoor ze bij de overheid beter in beeld zijn.

Vraag blijft natuurlijk hoe het gehandhaafd wordt.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier