Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Eerste infecties met leverbot vastgesteld

Ingediend door jinke op 22 september 2014 - 10:35
Haal schapen en koeien uit een natte wei en breng ze naar goed ontwaterde percelen. Dat adviseert de werkgroep leverbotprognose. 
 
De werkgroep heeft vroege infecties met leverbot vastgesteld. In gebieden met een hoge grondwaterstand is er kans op een leverbotbesmetting. De zachte winter heeft ervoor gezorgd dat aanwezige leverbotslakken gemakkelijk konden overwinteren. Door het vroege voorjaar in 2014 konden de slakken zich snel vermeerderen. De maand mei was natter dan gemiddeld en hierdoor hadden uitgescheiden leverboteieren een grote kans om als trilhaarlarve een leverbotslak binnen te dringen. Dit zorgde voor veel besmette slakken die vooral in gebieden met een verhoogde grondwaterstand al in augustus besmettelijke cysten op het gras hebben afgezet. In deze gebieden kan een infectie zijn opgetreden, aldus de werkgroep. 
 
De werkgroep adviseert om in gebieden met een verhoogde grondwaterstand de schapen te behandelen. In andere gebieden raadt de werkgroep aan om bij twijfel over een leverbotbesmetting bloedonderzoek te laten verrichten van minimaal 5 lammeren. Voor rundvee is op dit moment een behandeling niet nodig. 
 
Om triclabendazol resistentie van de leverbot te voorkomen is het bij het behandelen van zowel schapen als rundvee van het grootste belang om het juiste gewicht van het dier te schatten of te meten, zodat de juiste dosis van het geneesmiddel kan worden toegediend. In geval van resistentie is adviseert de werkgroep cobtact op te nemen met de dierenarts over de te volgen strategie. 
 
Redactie Levende Have
Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier