Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Duinen hebben meer baat bij paarden en schapen dan bij runderen

Ingediend door jinke op 28 oktober 2014 - 10:17
Begrazing gaat verruiging van het open duinlandschap over het algemeen goed tegen. Vooral de hoge, breedbladige grassen verliezen terrein. Ook de konijnen komen weer terug en kunnen hun nuttige werk doen. Maar er zijn ook nadelen, zo blijkt uit onderzoek.
 
Begrazing leidt tot teruggang van de insecten, grote grazers verdrijven broedvogels, vooral de grondbroeders zoals bergeend, wulp en scholekster. De meeste nadelen doen zich voor bij begrazing door runderen. Paarden, schapen en geiten hebben juist een positief effect op duinvogelgemeenschappen. Ook als er het hele jaar door begraasd wordt met een combinatie van verschillende grazers is er voor broedvogels een positief effect te noteren. Een wat hogere graasdruk met paarden, pony's of schapen, eventueel in combinatie met runderen, pakt beter uit dan een lage berazingsdruk met alleen runderen.
Het onderzoek is uitgevoerd tussen 2009 en 2012 door een consortium van de stichting Bargerveen, de Universiteit van Amsterdam, de Radboud Universiteit in Nijmegen en dierecoloog Jasja Dekker.
 
Redactie Levende Have/Bron: Duin, contactblad Stichting Duinbehoud en Waterwinning
Dossier

Comments

Ingediend door vaneldijk op 01 november 2014 - 12:56

De verruiging van het duinlandschap is pas goed op gang gekomen toen de konijnen daar door allerlei ziekten verdwenen. Een betere bescherming van de konijnen daar en door herbevolking van de gebieden waar de konijnen verdwenen zijn is een veel betere oplossing. Het inzetten van grotere grazers houdt ook herhaaldelijk ingrijpen van mensen in. Dat alleen is al schadelijk voor een natuurgebied als de duinen. Geiten zijn door hun graasgedrag juist schadelijk voor het kwetsbare duingebied.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier