Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Doorbraak in tuberculosetest alpaca's

Ingediend door jinke op 20 juli 2014 - 15:09

De Britten beschikken sinds kort over een test waarmee ze bij alpaca's en andere kameelachtigen de aanwezigheid van rundertuberculose kunnen vaststellen. De test is goedgekeurd door de regering van het Verenigd Koninkrijk.

De test is voor 97% nauwkeurig. Hoewel de ziekte niet veel voorkomt onder alpaca's, wordt deze diersoort toch gezien als een risicofactor en vormt de aanwezigheid van rundertuberculose in Groot Brittanie een belemmering bij de export. Onlangs is in Noorwegen bij een koppel geimporteerde alpaca's de ziekte vastgesteld. De Britten verwachten de test ook te kunnen gebruiken om rundertuberculose bij dassen aan te tonen, zodat deze gericht bestreden kunnen worden, in plaats van ze massaal af te maken.

Met behulp van de serologische bloedtest kunnen alpacahouders aantonen dat hun dieren vrij zijn van rundertuberculose. Mogelijk is de test ook geschikt voor runderen. Dat moet nog worden aangetoond. Runderen worden nu nog getest met een huidtest, maar die is niet 100% betrouwbaar.

Redactie Levende Have

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier