Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Dierethicus pleit voor verbod op paardensport

Ingediend door jinke op 21 augustus 2016 - 11:04
Paardensport moet worden verboden, vindt dierethicus Willem Vermaat, verbonden aan de Universiteit van Utrecht. ''De noodzaak tot een verbod blijkt dezer dagen eens te meer, tijdens de Olympische Spelen. In de mainstream media ontbreekt iedere kritische reflectie over het gebruik van dieren als instrument, terwijl paarden het best gediend zijn bij een einde van de sport'', schrijft hij in een opiniestuk in NRC Handelsblad.
 
Niet alleen de sport moet worden verboden, aldus Vermaat. Hij plaatst ook kritische kanttekeningen bij het berijden van paarden in het algemeen. ''De rug van een paard is niet bedoeld om op te rijden, veel paarden krijgen er rugproblemen van'', schrijft hij.

Volgens Vermaat is de behoefte van de mens om op een paard te rijden van ondergeschikt belang aan de behoefte van paarden om met soortgenoten te leven. Paarden hebben recht op vrijheid, betoogt hij. ''Veel paarden staan verreweg het grootste gedeelte van de dag op stal, waar de dieren flink onder te lijden hebben. Het zijn immers kuddedieren met behoefte aan contact met andere paarden. De stal beperkt ook hun behoefte aan bewegingsvrijheid. Dat schaadt hun gezondheid. Een hond die opgesloten zit in een kelder, heeft meer ruimte om zich te bewegen.''

''Het paard heeft geen keus''
Dat eigenaren het beste met hun paard voorhebben, wil Vermaat graag aannemen, maar de dwang staat hem tegen. ''Ik geloof niet dat eigenaren niet van hun dieren houden. Integendeel: eigenaren willen vaak het beste voor hun paard, maar wel binnen de grenzen van de wensen die zij zelf met het dier hebben. Zij willen het bijvoorbeeld berijden, of er een sportprestatie mee leveren. Het paard heeft geen keus. Levert het zich niet over aan de wil van de mens, dan kan het zomaar een pak slaag krijgen. (...)  Maar hebben paarden het überhaupt verdiend om volledig overgeleverd te zijn aan de grillen van de mens? Een eigenaar realiseert zich dat vaak niet; het paard is toch blij om hem of haar te zien? Maar dat heeft onder meer te maken met het feit dat de eigenaar het dier van stal haalt, zodat het paard weer even kan bewegen. Daarnaast gaat het paard een verbinding met de eigenaar aan. Maar zou het dit ook doen wanneer het in een kudde in vrijheid leeft?''

Aanklacht tegen Adelinde Cornelissen
Tijdens de Olympisch Spelen werd bekend dat de Amerikaanse Colleen Kelly een aanklacht wil indienen tegen de Nederlandse amazone Adelinde Cornelissen vanwege dierenmishandeling. Zij zou bij de dressuuroefeningen de nek van het paard teveel buigen en gebruik maken van de verboden rollkür. Cornelissen staakte overigens deelname aan de spelen omdat haar paard Parzival was gestoken door een insect en koorts had.

Redactie Levende Have

 

Comments

Ingediend door Truus op 22 augustus 2016 - 14:00

Als ze niet meer bereden mogen worden zouden er geen paarden meer zijn.Feit is dat er veel mis is met de manier waarop paarden gehouden worden,ook met de manier waarop ze getraind en gereden worden,op elk niveau.
Iemand die op een paard gaat zitten heeft de verantwoordelijk voor zijn welzijn,dus oa.het paard zo gymnastiseren dat z´n rug sterk wordt en blijft.Geen (te) zware ruiters.En waarom wedstrijd sport???ter meerdere glorie van wie?

Ingediend door Truus op 22 augustus 2016 - 14:15

Als aanvulling. Wat is paardrijden.
Horsemanship is the art of mastering our own movements,thoughts,emotions and behaviour.
Not the horses.
-Mark Rashid-

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier