Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Dierentuinstatus geen oplossing voor dieren op negatieflijst

Ingediend door jinke op 28 oktober 2014 - 17:22
Voor houders van dieren die niet op de positieflijst staan is het aanvragen van een status als dierentuin eigenlijk geen optie. Dat schrijft staatssecretaris Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer. 
 
Dijksma had de kamer toegezegd te onderzoeken of de dierentuinstatus houders van dieren een oneigenlijke ontsnappingsroute zou kunnen bieden. Iemand die een dier houdt die niet op de positieflijst staat op moment van inwerkingtreden van de positieflijst, valt onder de overgangsregels voor de positieflijst: deze dieren mogen worden gehouden zo lang zij leven. Voor deze
dieren geldt een overgangsregeling. De noodzaak om een dierentuinstatus aan te vragen is dus niet acuut. Als iemand toch een dierentuin wil beginnen, moet een vergunning worden aangevraagd. Voorwaarde voor verkrijging van een dierentuinvergunning is dat er tenminste zeven dagen per jaar openstelling is voor publiek en er meer dan 10 wilde diersoorten worden gehouden. Voordat iemand een vergunning krijgt moet bovendien voldaan worden aan strenge voorschriften op het gebied van onder andere huisvesting, verzorging en educatie. Dit vergt flinke investeringen. Er volgt altijdeen inspectiebezoek van de visitatiecommissie, waarin (dierentuin) deskundigen zitting hebben, aldus Dijksma.
 
De laatste drie jaar hebben 11 inrichtingen een dierentuinvergunning aangevraagd, meldt ze aan de Tweede Kamer. Daarvan hebben drie inrichtingen een vergunning gekregen. Vier aanvragen zijn nog in procedure. Twee aanvragers hebben de aanvraag ingetrokken. Van twee inrichtingen is de vergunning geweigerd. ''Zoals geschetst zijn aan het verkrijgen van een dierentuinvergunning en hethouden van dieren in dierentuinen strenge voorschriften verbonden. Van een eenvoudige uitweg van de positieflijst via de dierentuinregels is dan ook geen sprake.''
 
Redactie Levende Have
 

Comments

Ingediend door vaneldijk op 01 november 2014 - 13:31

Dus we mogen onze dieren die niet op de positieflijst staan wel houden tot ze sterven. Wat betekent dit bericht nu eigenlijk? Veel van dat soort dieren worden al vele generaties in gevangenschap gehouden. Je zou zo denken dat ze feitelijk maar eigenlijk ook formeel hun wilde status hebben verloren. Je hebt zo veel van die dieren. Te denken valt aan honden en katten en heel veel soorten kooivogels, boerderijhuisdieren en aquarium- en terrariumdieren. De dieren die niet op de positieflijst staan vormen daar geen uitzondering op. Waarom wordt daar dan een uitzondering voor gemaakt? Wat is de status van nakomelingen van die dieren?

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier