Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Dierenbescherming wil einde aan paardenmarkten

Ingediend door jinke op 21 september 2015 - 11:44
Paardenmarkt

De Dierenbescherming wil dat er een einde komt aan het houden van paardenmarkten in Nederland. De organisatie is uit het overleg gestapt dat een protocol voor paardenmarkten heeft opgesteld. 

De Dierenbescherming gaat de komende tijd in gesprek met gemeenten waar de markten nog georganiseerd worden om aan te dringen op het sluiten van paardenmarkten. ''Elk jaar opnieuw gaat het mis met het dierenwelzijn op de markten die, op een paar na, zijn verworden tot een excuus voor volksfeesten die niets met het verhandelen van paarden te maken hebben'', aldus de Dierenbescherming op haar website.

Vier jaar geleden nam de Dierenbescherming, samen met de drie grootste paardenmarktorganisaties, het initiatief tot het Protocol Welzijn Paardenmarkten met als doel het welzijn van de dieren sterk te verbeteren. ''Na jaren praten blijft het bij de marktorganisaties onduidelijk hoe bepaalde zaken praktisch uitgevoerd gaan worden. Denk daarbij aan de distributie van voer en water en de controle van de gezondheid van de dieren. Bij een grote paardenmarkt van zo’n 2.000 dieren is maar één dierenarts aanwezig. Een goede controle is zo ondoenlijk. Ook blijft onduidelijk wie verantwoordelijk is voor toezicht en uitvoer van het protocol en is het moeilijk om duidelijk vast te leggen wat er bijvoorbeeld onder ‘mishandeling’ wordt verstaan.''
 
De Dierenbescherming gaat op zoek naar alternatieven voor het verhandelen van paarden.
 
Redactie Levende Have/Bron: Dierenbescherming

Comments

Ingediend door vaneldijk op 04 oktober 2015 - 14:19

Waarom niet meteen de Partij van de Dieren inschakelen?

Ingediend door vaneldijk op 04 oktober 2015 - 14:22

Prima idee van de de Dierenbescherming. Zo'n markt is een achterhaald nostalgisch idee. Stel dat je toch een paard op de markt wilt kopen, dan kun je achteraf nooit meer de eigenaar achterhalen, bijv bij een verborgen gebrek. Bovendien is zo'n aankoop (bijna) per definitie een impulsaankoop.
Inmiddels heeft marktplaats zijn intrede gedaan en kun je films van het paard bekijken. Bovendien weet je waar de eigenaar woont en kun je je verhaal maken.

Ingediend door vaneldijk op 04 oktober 2015 - 19:40

Weer zo'n onzin idee van dierenbescherming en/of partij voor de dieren. Op vrijwel alle paardenmarkten worden de dieren prima verzorgd. Er is vrijwel altijd voer en water ter beschikking.
Dit zijn allemaal ideeën die het vroegere agrarische leven niet hebben mee gemaakt. Toen moesten de paarden de hele dag hard werken in het hooiland en kregen meestal alleen 's morgens, tussen de middag en 's avonds drinken en dar heeft geen paard onder geleden. Datzelfde geldt voor de koeien die aangebonden op stal stonden en 's morgens en 's avonds te drinken kregen.
Het is grote flauwe kul dat dieren maar de hele dag door moeten kunnen drinken en eten. Komt allemaal uit de koker van stadslui die geen enkel verstand van dieren hebben en alles zielig vinden. Dat soort lieden behandelen de dieren alsof het mensen zijn. Een dier is een dier en moet uiteraard goed worden verzorgd maar niet ''vermenselijkt''

De mensen moesten vroeger ook langere dagen werken en hadden weinig vakantie en veel minder luxe dan tegenwoordig,dus waarom zouden de dieren het dan met minder moeten doen,veel is achterhaald,en niet alleen bij mensen,gelukkig ook bij de dieren en aandacht hiervoor is wel degelijk op zijn plaats.!

Ingediend door vaneldijk op 05 oktober 2015 - 11:31

Eerst waren de zwarte pieten nu dit weer waar blijven de NEDERLANDSE TRADITIES we laten over ons heen lopen door zowel de minderheden (geen sorry) als door mensen die totaal niets weten van onze tradities (VN), vandaag of morgen mogen de trekpaarden die hun werk al generaties lang ook hun werk niet meer doen en kunnen we onze kleinkinderen alleen maar via plaatjes of foto's laten zien hoe wij als kinderen hebbeb geleefd, mensen denk nou eens goed na voordat je wat zegt. Voor de problemen die de "dieren bescherming" hebben geconsteerd is een oplossing voor.
Mvg S. Janssen

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier