Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Comeback van de schaapherder

Ingediend door jinke op 29 juli 2015 - 11:57
Herders schaapkuddes
Na jarenlange afwezigheid maken de schaapherders met hun kuddes een comeback in het Nederlandse cultuurlandschap. Margo Vonk noteerde hun enerverende verhalen in ''Waar lopen de schapen?''.
 
Schaapherders leiden een leven waar velen van dromen. Het boek geeft mede dankzij talrijke foto's van Suze Vonk een fraai inkijkje in het soms harde, maar vooral gevarieerde bestaan van herders die met hun kuddes rondlopen in natuurgebieden en steden. ''De meeste mensen genieten enorm als ze tijdens hun wandeling een kudde schapen met een herder en hond tegenkomen. Zo’n ‘gescheperde’ kudde geeft een gevoel van vrijheid en rust. Toch werken de herder of scheper, de honden en de schapen keihard, al zal niet iedereen dat direct zien'', aldus Vonk. 
 
Elke herder wordt geeerd met een eigen hoofdstuk. Het zijn er in totaal dertien. Bekende en minder bekende schaapherders komen voorbij en aan allen stelde Vonk de vraag hoe hun beroep en bedrijf er over tien jaar uitziet. ‘De ontwikkeling van ons bedrijf gaat zoals de schapen grazen. Langzaam maar gestaag zullen we de activiteiten uitbreiden. Daarvoor is het niet per se nodig om ook meer schapen te houden. Door steeds nieuwe activiteiten te ontwikkelen, verwachten we dat ons inkomen ook in de toekomst voldoende zal zijn om onze plannen te realiseren'', schetst Clemens Oude Groeniger zijn toekomstbeeld.

Comments

Ingediend door vaneldijk op 29 juli 2015 - 13:19

Nog even en het boek is er. Wat leuk dat het ook op Levende Have is te vinden! Dank.

Ingediend door vaneldijk op 10 augustus 2015 - 13:58

Margo,
gefeliciteerd met het uitbrengen van het boek.

Petra

Ingediend door Anoniem op 20 augustus 2015 - 16:02

5 jaar geleden adviseerde ik op vergadering van Dunea te Meyendel om in natuurgebieden met schapen te lopen i.p.v. machines en dit gebeurt nu bijna door heel Nederland incl. stadsparken, begraafplaatsen etc.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier