Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Brahma: ’Koning onder de kippenrassen’

Ingediend door jinke op 05 oktober 2011 - 11:04

De zelfbewuste uitstraling maar ook de aaibaarheid en het rustige karakter bezorgen de Brahma een prachtig imago: ''Koning onder de kippenrassen''. In het oktobernummer van Alles over kippen staat een portret van deze knuffelkip.
De Nederlandse Brahmaclub, die van 28 tot 30 oktober in Meijel haar 25-jarig bestaan viert (zie agenda), onderscheidt twintig kleurslagen. Officieel zijn er negen erkend. In Alles over kippen beschrijft Ad Boks de geschiedenis van de Brahma . Die gaat terug naar de jaren veertig van de negentiende eeuw toen diverse zendingen kippen uit de haven van Shanghai naar Amerika en Engeland werden verscheept. Deze dieren kregen de naam Shanghais.

Honderd kippen uit China
In 1850 kwam in New York een zending van honderd kippen uit China binnen. De collectie omvatte kippen van allerlei kleur, tekening, grootte en uiterlijke verschijningsvormen. Een zekere George G. Burnham selecteerde hieruit een paar licht grijze dieren - wit zwart columbia - die zeer groot waren.  Deze dieren kruiste hij met ander pluimvee uit China. Afstammelingen van deze Chinese voorouders exposeerde hij onder verschillende namen, maar vooral als grijze Shanghais. ''Burnham was een gewiekst zakenman'', schrijft Boks. ''Hij fokte uit zijn ouderdieren een aantal fraai uitziende jonge dieren. Om het onderscheid met dieren van andere fokkers te vergroten bedacht hij de naam Brahma’s.''

Veelgevraagde hobbykippen
Met hun statige, opgerichte houding, flinke donsontwikkeling - waardoor het dier groter lijkt dan het in werkelijkheid is - en zware voetbevedering zijn de Brahma’s nog altijd veelgevraagde hobbykippen.  Sportfokkers, die eenmaal met dit ras beginnen, blijven de Brahma jarenlang trouw.

Meer lezen over de Brahma? Het oktobernummer van Levende Have + Alles over kippen is verkrijgbaar in de webshop.

(Redactie Levende Have)

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier