Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Anderhalf tot twee jaar cel voor schapendieven

Ingediend door jinke op 27 februari 2015 - 12:50
schapendieven

Drie schapendieven uit Ochten zijn door de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot anderhalf en twee jaar celstraf. De hoogste straf was voor een veertigjarige man die ook is veroordeeld wegens verboden wapenbezit, een hennepkwekerij en diefstal van landbouwvoertuigen.

De drie mannen hadden in 2012 in totaal vierhonderd schapen gestolen in de Bommelerwaard. Volgens de rechtbank zijn de diefstallen voldoende bewezen. Telefoongegevens laten zien dat verdachten 's nachts in de buurt van de betreffende weides zijn geweest, sms-verkeer tussen de drie duidt op diefstal, hun voertuigen zijn op camera's herkend.

De politie kwam de mannen op het spoor na een tip van een schapenscheerder die door de hoofdverdachte was ingeschakeld om de schapen zo snel ogelijk van hun vacht te ontdoen. Ook is met dna-onderzoek verwantschap vastgesteld met dieren van de bestolen veehouders. De rechtbank neemt de drie kwalijk dat zij veel boosheid hebben veroorzaakt bij boeren die hun veestapels zorgvuldig hebben opgebouwd. Weilanden zijn nauwelijks tegen veediefstal te beveiligen, was eveneens een overweging van de rechter om de schapendieven een fikse celstraf op te leggen.
 
Redactie Levende Have/Bron: ANP

Comments

Ingediend door Anoniem op 01 maart 2015 - 07:34

De straf is me nog veel te licht.
Ik vraag me wel eens af of de opgelegde straffen wel effect zullen hebben. Beginnen ze na hu vrijlating weer opnieuw met vee te roven? Afgezien van de emotionele schade, worden alle inspanningen voor jaren om zeep geholpen.
Ik hoop dat voor de getroffen boeren en de dieren, de schade beperkt zal zijn gebleven.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier