Kalkpoten bij kippen

Laatst gewijzigd: ma, 11/04/2016 - 20:54

Kalkpoten worden veroorzaakt door een mijt, de Cnemidocoptes mutans. De mijt graaft zich in tussen de schubben van de poten van pluimvee of ander gevogelte, waar vuilwitte droge korsten ontstaan. Vooral bij oudere dieren kunnen er grote verdikkingen op de poten zitten.

Mijten zijn 8-potige ‘spinachtige’ diertjes, die met hun omvang van 0,1-1,0 mm met het blote oog meestal niet waarneembaar zijn. De mijten verplaatsen zich van het ene dier naar het andere via het strooisel of de zitstokken en hebben een zekere voorkeur voor een vochtige omgeving. Een schoon en droog onderkomen is dus al een goede preventieve maatregel. Mijten kunnen buiten hun gastheer niet langer dan enkele weken overleven.

Hebben je kippen last van kalkpoten, ga dan als volgt te werk:

  • Maak het hok schoon en ontsmet het met bijvoorbeeld halamid. Wees daar wel voorzichtig mee, lees de gebruiksaanwijzing goed, want dat is geen ongevaarlijk middel.
  • Laat het hok als het kan enige weken leeg staan, dan is de infectie verdwenen. 
  • Terwijl je het hok reinigt en ontsmet moet je de dieren individueel behandelen. Het is verstandig om de korsten eerst wat te verweken en af te borstelen met behulp van zeep of Biotex. Vervolgens kan men de poten insmeren met een olieachtige substantie, bijvoorbeeld vaseline, of slaolie verdund met een beetje petroleum. Door de olie verstoppen de poriën van de mijten, waardoor deze verstikken.
  • Omdat de ingegraven mijten moeilijk bereikbaar zijn bereikbaar onder de korsten, moet de behandeling een aantal keren herhaald worden, afhankelijk van de ernst van de situatie.
     

Ivomec in combinatie met propyleenglycol
Een andere mogelijkheid is om Ivomec op te lossen propyleenglycol (1:9) en om daarmee de aangetaste poten in te smeren. De propyleenglycol (olieachtig) verstikt de mijten en de Ivomec is er direct tegen gericht. Hiervoor geldt ook: zijn de korsten erg dik, dan bereikt men de dieper gelegen delen niet en is het verstandig om de behandeling regelmatig te herhalen.

In ernstige gevallen kan men de kippen injecteren met een Ivermectine bevattend preparaat. Ook deze behandeling moet na drie weken herhaald worden om nieuwe infecties meteen de kop in te drukken. Let wel: deze toepassing is ‘off label’, dat wil zeggen dat deze behandelingswijze niet is geregistreerd door het Bureau Registratie Diergeneesmiddelen. Dat betekent niet dat de toepassing gevaarlijk is, maar het wil zeggen dat de fabrikant geen officiële informatie heeft verstrekt. In feite is het dus niet toegestaan en moet er rekening worden gehouden met een wachttermijn van 28 dagen voor de consumptie van eieren of vlees van de behandelde dieren.
Er is overigens ook een gel op de markt met ivermectine (Otimectin). Hiervoor geldt hetzelfde: het is geen geregistreerd middel tegen kalkpoten bij kippen.

Heb je zelf kippen en heb je hier een vraag over? Stel ze in de vraagbaak

Gerelateerde items:


Terug naar:

Reacties

Otimectin is een middel tegen oormijt bij katten.Dit mogen katten niet oplikken, maar als je het op de kalkpoten smeert zal de haan/kip er wel aan pikken. Is dit dan niet gevaarlijk?
Hierboven staat beschreven dat het niet geregistreerd is voor kippen dus dat het met de nodige voorzorgen moet worden toegepast. Als je zekerheid wil over de veiligheid van een middel, gebruik dan vaseline. Smeer de poten geregeld in.
Mijn kip was 2 jaar oud en had last van Kalkpoten. Het was de meest tamme kip die ik had. Alles kon je er mee doen! :) Vandaag wilde ik haar behandelen met het lauwe water met biotex in.. Alles ging goed, zelfs het borstelen met de tandenborstel liet ze toe.. Tot ik haar poot wat wilde afdeppen met een handdoek, toen kreeg ze een hartaanval.. Op nog geen 20sec tijd was het voorbij met mijn kip.. Ik voel me zo schuldig!
Wat rot zeg! Ik weet niet of mensen al hadden gereageerd op jou bericht, maar ik ik zag geen reacties, dus ik dacht ik reageer nog even. Vind het een zielig verhaal, hoop dat je inmiddels van je schuldgevoel af bent en je je beter voelt.
Onze kippetjes hebben allebei last van kalkpoten, we zijn nu drie dagen bezig om hun poten in te wrijven met vaseline. Ik vermoed dat dit een tijdje moet? Ons haantje staat maar op een pootje, komt dit ook door de kalkpoten?
De behandeling met vaseline moet je geregeld herhalen en is dan zeer effectief. Als het goed is gaat de haan na verloop van tijd vanzelf weer op twee poten staan.
Hallo, ik ben nu een week bezig en wrijf de pootjes van mijn kippen om de dag in met vaseline (na de korsten te hebben verwijderd). De pootjes zijn nog steeds dik en de schubben liggen nog niet mooi op elkaar. Moet ik er mee doorgaan of even stoppen met de vaseline om de pootjes de kans te geven tot rust te komen? De huid is ook wat rood... Bedankt voor het advies!
Je kunt nu wel naar om de drie dagen. Herstel duurt enige tijd.
Heb ook een kip met kalkpoten, maar er is een infectie opgetreden erbij en nu dus een erge open wonde op haar middelste teen! Heeft iemand daar een goede oplossing voor, ze heeft al antibiotica gekregen en locale antibiotica zalf, nu reinig ik het met isobetadine en nadien met zalf, maar moet ik ook op open wonde vaseline smeren? zitten die beesten ook op open wondes?
Wat dacht je van een dierenarts? Vaseline houd de houd soepel, maar dood geen mijten, voor het oog lijkt het dus in eerste instantie te werken, maar het doet niks.
Het dood wel de mijten, doordat je de huid dichtsmeert met vaseline verstikken de mijten die eronder zitten.
Bij verschijnselen van kalkpoten sop ik de poten in petroleum. Ná een aantal dagen zijn de kalkpoten weer schoon.
Als we kippen met kalkpoten slachten kunnen we die dan wel eten?
Van de 11 kippen hebben er maar 2 kalkpoten. Is de ene soort er meer gevoelig voor dan de andere? En als ik ze behandel met slaolie en een beetje petroleum mag ik dan wel de eieren eten?

Reactie toevoegen