ZONDER VERZENDKOSTEN verkrijgbaar in de webshop

Eieren leggen

Laatst gewijzigd: za, 26/12/2015 - 11:24
Kip legt een ei

Loslopende kippen die een vrij leventje gewend zijn, willen nogal eens van legplaats veranderen. Door de dieren goed te observeren, kom je er meestal wel achter waar ze hun eieren leggen. Het leggen van een ei gaat bovendien gepaard met een hoop gekakel. Echt geheim houden ze hun zelfgekozen legplaats zelden.

Toch heeft die verandering in leggedrag ook een oorzaak. Wie die weet op te sporen, heeft vaak tegelijk de oplossing van het probleem in handen. Zo kunnen de legnesten waar de hen geacht wordt haar eieren te leggen, te klein of niet comfortabel genoeg zijn. Hennen hebben nu eenmaal een voorkeur voor een ruime, rustige, donkere plek. Het legnest moet bovendien voldoende privacy bieden. Sommige hennen zijn daarin tamelijk kieskeurig. Een andere oorzaak is een teveel aan hennen in verhouding tot het aantal beschikbare legnesten. Als gemiddelde geldt één legnest op drie hennen. De legnesten moeten liefst gelijk van positie, vorm en grootte zijn, anders ontstaat een voorkeur voor het ene nest boven het andere, waardoor de mindere buiten gebruik raakt. Het leggen van een ei luistert nogal nauw. Gemiddeld doet een kip daar anderhalf tot twee uur over. Logisch dus dat ze daarvoor het beste plekje uitzoekt.

Andere invloeden op de leg
Ook de leeftijd van de kippen, de gezondheid en de rui zijn van invloed op de leg. Evenals het aantal lichturen. Om te leggen heeft een kip over het algemeen minimaal 13 uur licht nodig. Dit is echter ook afhankelijk van het ras. De hybride-legrassen die professionele pluimveehouders gebruiken, blijven het hele jaar door goed blijven leggen. Ook Leghorns staan bekend als goede leggers. Bij veel rassen, zoals het Twents hoen, is de legkracht verbeterd door inkruising van deze Leghorns. Van andere rassen is door middel van selectie de legkracht verbeterd. Bovendien bestaan er binnen de verschillende rassen stammen die wel goed doorleggen en stammen die deze eigenschap niet hebben. Ook zijn er kippen die in de winter af en toe een eitje blijven leggen. Maar de meeste hobbyhoederrassen moeten het van de voorjaars- en zomerleg hebben. Pas dan komt de eiproductie goed op gang. Vechthoenders zijn in het algemeen slechte leggers.
Ook minder voor de hand liggende factoren hebben invloed op het leggedrag, zoals het stalklimaat.

Gerelateerde onderwerpen:


Heb je zelf kippen en heb je hier een vraag over? Stel ze in de vraagbaak
 

Terug naar:

 

Reactie toevoegen