Profiteer nu!

Struisvogels

Laatst gewijzigd: ma, 13/05/2013 - 13:46
struisvogel

De struisvogel (Struthio camelus) is verreweg de grootste loopvogel, afkomstig uit Afrika. Het zijn de grootste, zwaarste en snelste vogels ter wereld. Ze kunnen snelheden tot wel 65 km per uur halen. In hun oorsprongsgebieden leven de struisvogels vooral op open vlaktes in de drogere gebieden, de savannen, en ook in bosveld met struiken.

Zoals alle loopvogels kan de struisvogel niet vliegen. Struisvogels hebben wel redelijk ontwikkelde vleugels, maar door de slappe veren en afwezigheid van slagpennen kan er niet voldoende lucht mee verplaatst  worden om te vliegen.
Mannetjes en vrouwtjes zijn duidelijk van elkaar te onderscheiden. De volwassen man, de haan, is grotendeels zwart, heeft witte vleugeleinden en een witte en lichtbruine bolvormige afhangende staart. De nek en hals zijn grijs.  De hen is bruin waar de haan zwart is, en de vleugeleinden en staartveren zijn meer crèmekleurig dan wit. Struisvogels hebben lange, krachtige en onbevederde poten, waarmee ze gevaarlijk kunnen trappen. De struisvogel heeft slechts twee tenen, waarvan één met een nagel.

Rechtopstaand is een volwassen haan wel tot 2,5 meter groot en hij weegt +/- 150 kg. De hen is wat kleiner en lichter. De lange nek is bijna de helft van de totale lengte. Struisvogels zijn sterke vogels, die bij goede verzorging en hygiëne niet snel ziek worden. Ze kunnen vrij oud worden, in beschermd milieu wel 50-60 jaar.

In zuidelijk en oost Afrika zijn de struisvogels niet bedreigd en wordt de wilde soort door CITES beschermd. Over de gehele wereld worden er struisvogels gefokt. Dat zijn halfgedomesticeerde vogels. Struisvogels worden gehouden in dierentuinen en vogelparken, op struisvogelboerderijen voor commerciële doeleinden, en ook als hobbydier. In Nederland mogen struisvogels als hobbydier gehouden worden. Ze hoeven niet te worden geregistreerd.(1)
(1) Bron: Aviornis International Nederland

Meer informatie over struisvogels:


Terug naar:

Reactie toevoegen