ZONDER VERZENDKOSTEN verkrijgbaar in de webshop

Voortplanting van geiten

Laatst gewijzigd: za, 22/10/2016 - 19:04
Bokkenhouder

Vooral geiten vertonen in het najaar gedrag dat wijst op bronstigheid. De dieren zijn ‘bokkig’, ‘spelig‘, ‘rits‘ of ‘runs‘, vertonen onrustig gedrag, kwispelen en mekkeren veel. Tijd om met de geit naar de bok te gaan.
Waarom met de geit naar de bok en niet met de bok naar de geit? Een beetje populaire bok zou in de bronsttijd voortdurend onderweg zijn van de ene geit naar de andere. Bovendien is een bok op reis geen sinecure, vanwege de stank. Er zijn weinig hobby’s die zo indringend geuren als het houden van geitenbokken. Geiten zijn echter gek op deze lucht. Een geit die moeilijk rits wordt, kan al geholpen worden door de overall van de bokkenhouder in de stal te hangen. Binnen de kortste keren is zij helemaal klaar voor de dekking.

Bokhouders
Sommige bokhouders hebben plek om een paar geiten te laten logeren. Zij vragen daar dan stalgeld voor (meestal een of twee euro per dag). De geit die u brengt hoeft dan niet rits te zijn. De bokhouder controleert de bronstcyclus door de bok dagelijks even bij de geit op bezoek te laten komen en belt op zodra de dekking heeft plaats gevonden.
Meestal wordt de bronstcyclus van de geit door de aanwezigheid van een bok versneld doorlopen. Ze zijn sneller bronstig, dus hoeft u uw geitje nooit lang te missen. Sommige geiten daarentegen reageren zo heftig op de plotselinge aanwezigheid van de bok dat ze al na een dag bronstverschijnselen vertonen. Ze laten zich dekken maar er heeft nog geen eisprong en dus geen bevruchting plaatsgevonden. Een ervaren bokhouder houdt daar rekening mee en kijkt het in zo'n geval nog een paar dagen aan.

Draagtijd
De draagtijd van een geit bedraagt 145 tot 152 dagen, ofwel 5 maanden min 5 dagen. Na de dekking noteert u de datum in uw agenda en telt alvast 148 dagen vooruit, zodat u de verwachte datum van aflammeren hebt.
Geiten zijn in het paringsseizoen om de 17 tot 21 dagen rits. Tel dus ook 17 tot 21 dagen vooruit en noteer daar: controle. Want niet iedere dekking ‘pakt’. Dus als de geit na die twee à drie weken weer kwispelt, moet ze wéér op reis.

Als je je geiten melkt kun je ze het beste twee maanden voor het aflammeren “droog zetten”. Als je haar dan niet meer melkt, droogt het uier op en kan alle energie naar de lammeren. Je kunt de geit dan ook krachtvoer geven omdat de opname van ruwvoer belemmerd wordt door de groeiende  lammeren.

Is het niet de bedoeling om met bokken te fokken, dan kunnen ze het beste worden gecastreerd.
Bij geiten komt soms Tweeslachtigheid voor. Gesproken wordt over een kween. Kwenen bij geiten zijn onvruchtbare vrouwelijke dier met zowel vrouwelijke als mannelijke geslachtskenmerken.

Gerelateerde obderwerpen:


Terug naar:

Reacties

Ik heb een geitje wat volgens mij hoog zwanger is .ze is gedekt de eerste keer rond 12 nov dus dacht ik dat word half april ,maar tot op heden nog helemaal niets .terwijl ze uit elkaar ploft.ze heeft een dik uier ,maar ik merk verder niets aan haar ,wel zie ik van alles bewegen Maar het duurd me eigenlijk te lang
Ingrid,, Heb je vanaf het begin contact gehad met de dierenarts? Die weet van hoe en wat.
We hebben sinds een half jaar een geit (jaar of 6 oud) met 2 jongen van een half jaar oud. Vanaf het begin af aan mekkert moeder heel veel, terwijl ze genoeg te eten heeft. Ik dacht dat ze zoveel mekkerde, omdat ze voer wil afdwingen. Hier ga ik niet in mee. Nu begin ik toch te twijfelen of dit wel juiste diagnose is, want ze doet het nu soms ook 's nachts. Zou ze ook last kunnen hebben van cystes op de eierstokken of schijnzwangerschap? Past mekkeren ook in het plaatje van symptomen schijnzwangerschap? Wat kan er aan gedaan worden, want ik en onze buren zijn helemaal klaar mee met dat gemekker.
Persoonlijke aandacht is heel belangrijk. Geiten zijn net zo jaloers als bijv. honden. Of mensen. Je moet dat echt verdelen.
Tot welke leeftijd kan een dwerggeit voor de eerste keer moeder worden? Of is er geen "te oud"? Ik weet dat bij sommige diersoorten het bekken na een bepaalde leeftijd niet meer voldoende zal meegeven als ze dan pas voor de eerste keer moeder worden, en vraag me dus af of er ook iets dergelijks geldt voor geiten. Ik overweeg om ons dwerggeitje van 3 jaar moeder te laten worden, maar alleen als er geen bezwaren zijn die haar in gevaar zouden kunnen brengen.
Ik heb mijn geit bloed zien plassen is dat normaal voor deze tijd van het jaar (paartijd)
Bel maar even met de dierenarts. Kan duiden op een infectie, bijvoorbeeld blaasontsteking.
Hai, Onze geit is meerdere keren gedekt door ons bokje. Maar nu lijkt ze wel tochtig, maar mijn bokje doet geen poging tot paren. Ze zitten samen in 1 hok/wei. Is mijn geit drachtig of is mijn bok niet echt geinteresseert, ondanks dat hij wel zijn geur verspreid en bokt met haar en kwispelt?
Rustig afwachten.
Mijn schoonbroer kocht deze week 2 vrouwelijke geitjes... Ze zouden 4 maand zijn (lijken ouder. De een heeft een redelijk dikke buik. Jammer genoeg zijn ze beiden nogal schuw waardoor we niet kunnen voelen of we zouden er moeten achterlopen en haar in een hoekje duwen wat volgens mij niet goed is als ze zwanger zou zijn. Zijn er andere gedragingen waar we kunnen opletten?
mijn geit is gedekt gaat goed met haar maar hoelang kan je haar melken ze geeft nu nog steeds halve liter is wel terug gelopen volgende week komt de dierenarts langs maar vraag het toch even verder loopt de bok er gewoon bij en nog een jonge geit van het voorjaar vriendelijke groet wouterina
De geit kun je het beste twee maanden voor het aflammeren “droog zetten”. Als je haar dan niet meer melkt, droogt het uier op en kan alle energie naar de lammeren. Je kunt de geit dan ook krachtvoer geven omdat de opname van ruwvoer belemmerd wordt door de groeiende lammeren.
Ik vraag me af of een geit bij duurmelken evengoed elke 3a 4wk ritsig is? Ik wil n.l 2 geiten duurmelken, maar ik woon in een vrijstaand huis in een woonwijk. Er zijn 2 buren die evt last kunnen ervaren.

Reactie toevoegen