ZONDER VERZENDKOSTEN verkrijgbaar in de webshop

Huisvesting van geiten

Laatst gewijzigd: ma, 20/07/2015 - 13:23
Stal voor geiten

Bijna alle geiten hebben op z’n minst een droge schuilmogelijkheid nodig. Beter is een condens- en tochtvrije, goed geventileerde geitenstal waarin het dier gevoerd kan worden. De geitenstal moet niet te donker zijn. Geiten hebben behoefte aan licht. Ga er vanuit dat een geit minimaal vijf vierkante meter nodig heeft. De vloer dient regelmatig van droog stro te worden voorzien.

Een voerhek aan de voorzijde waar aan de buitenkant een drinkemmer of vlotterbakje is bevestigd, voorkomt dat het dier in zijn drinkwater kan poepen waardoor hij zonder schoon water komt te zitten. Hooi wordt gevoerd in een ruif en dient steeds onbeperkt aanwezig te zijn. Hooi dat op de vloer wordt aangeboden zal snel vervuilen en niet worden opgegeten. Geiten zijn zeer kieskeurig als het om voesdsel en drinken gaat. Weinig voorkomend, maar wel praktisch is een potstal.

Geiten kunnen zomer en winter naar buiten, als ze dat gewend zijn. Een uitloop van de stal naar buiten is natuurlijk prachtig. Grenst de wei niet aan de stal, dan kan er een buitenhok worden geplaatst waarin de geit kan schuilen als het gaat regenen. Dit buitenhok moet wel tocht- en vochtvrij zijn. Een dik stobed op de grond is geen overbodige luxe. Nogal wat geiten, zoals dwerggeiten, worden voor de winter naar binnen worden gehaal. Deze dieren ontwikkelen daardoor geen ondervacht en kunnen in de winter dus niet zo maar even naar buiten. Tenzij het droog, zonnig en niet al te koud is. Dan is een paar uur weidegang juist gezond. Geef de geiten een keuzemogelijkheid. Landgeiten en Wallische geiten zijn graag buiten. Dwerggeiten hebben, mits ze een wintervacht kunnen ontwikkelen, geen problemen met kou, maar Nubische geiten staan graag binnen in een winterse periode.

Wei
Bij de inrichting van de geitenwei is extra aandacht nodig voor het gedrag van deze dieren: het zijn echte uitbrekers. Een stevige afrastering waar ze niet in kunnen klimmen, eventueel in combinatie met stroomdraden, voorkomt dat de geiten schade kunnen aanrichten. Borstels aan een paal maken dat geiten zich kunnen schuren. Geiten willen klimmen; speel- en klimobjecten in de wei komen het welzijn van de geiten ten goede. Houd de geiten uit de buurt van Giftige planten en struiken.

Zelf een schuilmogelijkheid voor je geiten timmeren? Levende Have heeft verschillende bouwtekeningen beschikbaar.

Gerelateerde onderwerpen:Terug naar:

 

Reactie toevoegen