goedkope oormerken bij Levende Have

Elektronische I&R

Voor schapen en geiten geldt een verplichte elektronische identificatie en registratie (I&R). Ze moeten worden voorzien van een visueel merk (oormerk) en één elektronisch identificatiemiddel: een elektronisch oormerk, een maagbolus of een injectaat/chip. Op de identificatiemiddelen staat een individuele code van twaalf cijfers. De gegevens van alle schapen en geiten moeten vervolgens binnen een half jaar na geboorte in een centrale databank gezet. 

EU-verordening
Invoering van e-I&R komt voort uit een afspraak die de EU-lidstaten met elkaar hebben gemaakt. Volgens die afspraak, vastgelegd in een verordening, geldt er een verplichting tot elektronische identificatie. Elektronische identificatie is vooral bedoeld om een betere opsporing van dieren mogelijk te maken.

Nieuws over Elektronische I&R

25/11/2016 - 20:41
Een schapenhouder die zijn dieren niet heeft aangemeld bij het registratiesysteem voor schapen en geiten, hoeft niet te vrezen voor een korting op zijn subsidie. Dat heeft RVO.nl bekend gemaakt na een uitspraak van de Europese rechter.
17/10/2016 - 12:56
In de varkenssector gaan steeds meer stemmen op voor de invoering van een elektronische identificatie en registratie. Groot pleitbezorger is voormalig staatssecretaris van landbouw Henk Bleker. Varkensboeren stribbelen nog tegen vanwege de kosten.

Artikelen

Elektronische I&R voor schapen en geiten
04/10/2009 - 09:45

De Nederlandse overheid heeft een centrale databank opgericht voor alle schapen en geiten. Dit houdt in dat houders van schapen en geiten

Hoe werkt elektronische I&R van schapen en geiten?
04/10/2009 - 09:49

Alle lammeren meldt u binnen een half jaar na geboorte aan bij de centrale databank. Of eerder, wanneer de dieren worden afgevoerd.

05/05/2010 - 09:55

Wageningen Universiteit heeft onderzoek gedaan naar het inbrengen van oormerken. Dat heeft een aantal adviezen opgeleverd. Wie deze adviezen opvolgt, kan problemen met oormerken (zoals infecties) beperken.

Adviezen voor het inbrengen van bolussen
15/09/2015 - 12:16
Een maagbolus is een grote keramieken capsule waarin een elektronische transponder (chip van 32 mm) zit opgesloten. De normale bolus is 7 cm lang en 2 cm breed; de mini-bolus is 5 cm lang en 1 cm breed. De bolus wordt ingebracht met een speciale applicator. Het inbrengen van de bolus vereist nogal wat vaardigheid. Risico van beschadigen van de slokdarm bestaat.
 
Welke identificatiemiddelen zijn toegestaan?
04/10/2009 - 09:53

Houders van schapen en geiten hebben meer keuzevrijheid bij identificatie van dieren die niet bestemd zijn voor de export.
Schapen en geiten hoeven niet langer twee oormerken in. Een klein oormerkje volstaat als het dier daarnaast een maagbolus of een chip heeft. Een schaap of geit met een tatoeage hoeft zelfs helemaal geen oormerk meer in als het dier een maagbolus heeft.

18/01/2010 - 19:17

Wanneer is een vervoersdocument nodig?

18/01/2010 - 19:16

Bij in- en uitscharen kunnen zich twee mogelijkheden voordoen:

31/10/2009 - 20:42

Bij verlies van oormerken mag er altijd een merk van hetzelfde nummer worden bijbesteld. Het bijbestellen van een oormerk ten behoeve van het zogeheten ''hermerken''  zal echter duurder zijn dan de aanschaf van een nieuw setje identificatiemiddelen. Bij verlies mag daarom ook een nieuw setje worden aangebracht. Dit wordt ook wel ''ommerken'' genoemd.

14/09/2015 - 14:06

Als je oormerken teveel hebt besteld, dan kun je die eventueel overdragen aan een andere houder. Hier lees je hoe je dat moet doen.